OTKRIVAMO TAJNE PČELINJIH PROIZVODA NA JAVNOM ČASU ŠKOLE GRADSKOG PČELARSTVA „BEECONNECTED“

Otvaramo čas škole gradskog pčelarstva „BeeConnected“ sreda 23. 09. u 18 časova za sve zainteresovane putem Zoom platforme.  Za predavanje se možete prijaviti preko linka na kraju ovog članka

Prethodnih nekoliko meseci udruženje Ekonaut je uz pomoć partnera Nova Iskra – kreatvini hub  i agencijom Kreativa Unlimited za polaznike škole pčelarstva organizovalo časove teorije online i intezivnu praktičnu nastavu na pčelinjaku kod Velikog ratnog ostrva.

Koliko je veliko interesovanje za gradsko pčelarstvo i pčelarstvo uopšte videlo se po broju prijavljenih koji se u odnosu na prošlu godinu kada je Ekonaut organizovao po prvi put školu pčelarstva, utrostručio. Čak 150 osoba koje zanima pčelarstvo kao hobi ili žele potencijalno da postanu profesionalni pčelari i pčelarke se prijavilo. Izabrano je na kraju konkursa 37 osoba za koje smo procenili da su najmotivisaniji i imaju potencijal da uz stečena znanja započnu samostalno da se bave pčelarstvom u skoroj budućnosti. Takođe smo zbog velikog interesovanja odlučili da povećamo broj subvencionisanih mesta za nezaposlene osobe i umesto planiranih 5 izabrali smo 10 nezaposlenih osoba da prođu kroz kompletan program teroije i prakse.

Glavni predavač u školi pčelarstva je Mića Mladenović, redovni profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Zemunu u penziji, koji je pored obrazovanja studenata radio i dalje radi sa osobama svih generacija širom regiona na specijalizovanim kursevima pčelarstva i apiterapije. Demonstraciju dobre pčelarske prakse polaznicima je na gradskom pčelinjaku na Novom Beogradu u okviru agencije Kreativa Unlimited izveo iskusni beogradski pčelar i jedan od osnivača Beogradskog udruženja pčelara kao i mobilne ekipe za spašavanje feralnih pčela u Beogradu, Slađan Simonović.

Poslednji teoretski čas, koji otvaramo za zainteresovanu javnost, je posvećen temi pčelinjih proizvoda, njihovom sastavu i uticaju na ljude. Prvobitno planiran kao javni, otvoreni događaj zbog pandemije prilagođen je epidemiološkoj situaciji i prebaćen na online platformu Zoom. Ovo ima i svojih prednosti jer na ovaj način omogućavamo pristup mnogo široj publici koja je zainteresovana za ovu zanimljivu i neiscrpnu temu a bez fizičkog ograničavanja i distanciranja, u sigurnosti i udobnosti svoga doma. Na ovaj način želimo da omogućimo i osobama van Beograda, gde se škola održavala u praksi, da prisustvuju predavanju i postavljaju pitanja predavačima.

Predavanje je planirano u dva segmenta:

18:00-18:05  Uvodna reč /predstavljanje udruženja i škole pčelarstva “BeeConnected”/ – Sabina Kerić, moderator događaja i osnivačica udruženja “Ekonaut”, koje je pokrenulo projekat urbanog pčelarstva sa školom pčelarstva “BeeConnected”

18:05 -18:45  „Pčelinji proizvodi u ishrani ljudi i njihov blagotvorni uticaj” – Prof. dr Mića Mladenović, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u penziji, međunarodno priznati stručnjak i autor mnogobrojnih projekata, publikacija i inovacija u pčelarstvu.

18:45 – 19:00   Pitanja publike

19:00 – 19:45   „Parametri kvaliteta i ocena autentičnosti meda – praktični izazovi i dileme“ – Prof dr. Dušanka Milojković-Opsenica, redovna profesorka Hemijskog fakulteta u Beogradu i osnivačica InovaLaba – Laboratorije za ispitivanje autentičnosti hrane pri Inovacionom centaru Hemijskog fakulteta u Beogradu.

19:45 – 20:00   Pitanja publike

Prijave za predavanje su obavezne i se putem linka 

Program škole “BeeConnected” odvija se uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda u okviru projekta „SOS za pčele“, udruženja Ekonaut i partnera: Nova Iskra – kreativni hub i Kreativa Unlimited.

Adresa
Udruženje građana "Ekonaut"
Venizelosova 52
11108 Beograd
Republika Srbija

Kontakt
0658854415