BEECONNECTED

Bavimo se kreiranjem gradskih pčelinjaka i edukacijom novih pčelara kako bi smo zajedno sačuvali gradske pčele i druge korisne insekte.

Da li znate da pčele opstaju i bivaju manje ugrožene u gradu, jer se pesticidi i insekticidi manje upotrebljavaju nego u seoskim sredinama gde preovlađuje poljoprivredna proizvodnja? A prema istraživanjima Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, na teritoriji Beograda pčele daju med koji je po svim standardima zadovoljavajuć za ljudsku upotrebu.  

„BeeConnected“ je jedinstven projekat iz domena urbane ekologije koji se bavi iznajmljivanjem i održavanjem košnica za društveno odgovorne kompanije, pojedince ili druge subjekte koji imaju želju i potrebne preduslove da na svom prostoru naprave pčelinjak uz stručnu pomoć i održavanje od strane „BeeConnected“  tima. Ovaj model pčelarstva je prepoznat u mnogim razvijenim urbanim sredinama, kao dobar način obogaćivanja lokalnog biodiverziteta, ali i kao društveno odgovorna kampanja koja privlači pažnju javnosti i senzibiliše je za probleme životne sredine. Tokom sezone obučavamo nezaposlene i ostale koji žele da se bave pčelarstvom i povežu sa prirodom kroz praktičan rad sa iskusnim pčelarom Slađanom Simonovićem kao mentorom.  Škola urbanog pčelarstva se održava u kooperaciji sa Heinrich Boll Stiftung – predstavništvo Beograd.

Iako sve više postajemo svesni da smo svojim delovanjem zagadili zemlju, vazduh i vodu, da smo  značajno ugrozili opstanak mnogih vrsta pa tako i pčela, i dalje ne radimo dovoljno na tome da uklonimo uzroke koji ugrožavaju našu životnu sredinu i biodiverzitet. Ograničili smo pčelama i drugim oprašivačima izvore hrane monokulturnom poljoprivredom, biljke koje se gaje na ovakav način u većini slučajeva sadrže visoke količine pesticida koje pčelama štete.

Nezadovoljni trenutnim stanjem a uviđajući potencijal koji leži u još uvek bogatom biodiverzitetu našeg glavnog grada i zelenog prstena koji ga okružuje, nastao je projekat „BeeConnected“.  Pod pokroviteljstvom Švedskog instituta i inicijative „Food For Tomorrow“, koja se bavi umrežavanjem organizacija, kompanija i pojedinaca zainteresovanih za održivost sistema hrane na različitim nivoima u toku 2018. pokrenuli smo lokalnu kampanju sa ciljem uključivanja i informisanja šire javnosti, o problemima sa kojima se globalno i lokalno suočavaju pčele i drugi insekti oprašivači.

Projekat koji su zajedno osmislili i sprovode: ekološka organizacija “Ekonaut”, „Nova Iskra” dizajn inkubator i coworking zajednica, kompanija “Happy Honey“ koja proizvodi inovativne slatkiše na bazi meda. U Projekat se početkom u 2019. godine uključila agencija „Kreativa Unlimited“ koja je prva postavila „BeeConnected“ košnice na krov svoje kancalarije na splavu kod Ušća i Velikog ratnog ostrva, oaze biodiverziteta i zelenila na domak centra grada.

Štiteći pčele štitimo lokalni biodiverzitet, prirodu u našem okruženju ali i naše zdravlje koje zavisi od pristupa raznovrsnoj ishrani, svežem voću i povrću, za čiji razvoj su pčele neophodne. Od 100 najviše upotrebljavanih biljaka u ljudskoj ishrani pčele oprašuju njih 70. Dakle, dve trećine naše ishrane zavisi od pčela.

Ako znamo kako da zaštitimo i razvijemo cvetne površine sa vrstama atraktivnim za pčele, tako da imaju dovoljnu količinu nektara i  polena, u oblastima kao što su poljoprivredne površine, privatni i javni vrtovi, ivice puteva, industrijske i komercijalne zone…značajno poboljšavamo životne uslove pčela i drugih oprašivača.  

Projekat pored zasnivanja gradskih pčelinjaka na teritoriji Beograda i okoline, podrazumevaće i širu, integrisanu medijsku kampanju za podizanje svesti o važnosti pčela, očuvanju biodiverziteta i životne sredine kroz različite javne događaje, predavanja, radionice, izložbe, kampanju na društvenim mrežama, tematsku produkciju štampanog i video matreijala, pop-up markete medonosnih biljaka i proizvoda od meda.

Ako ste društveno odgovorna kompanija koja želi da napravi košnice u svom otvorenom prostoru ili na krovu zgrade i na raj način podrži opstanak pčela u gradu kontaktirajte nas radi izlaska na teren i procene na koji način možete da postanete deo projekta.

Adresa
Udruženje građana "Ekonaut"
Venizelosova 52
11108 Beograd
Republika Srbija

Kontakt
0658854415