Bašta bazar

Manifestacija koja se organizuje dva puta godišnje,koncipirana da prati ritam prirode i sezonu radova u bašti – ima svoje prolećno i jesenje izdanje.

O konceptu Bašta Bazara

Bašta Bazar je manifestacija koja se organizuje od 2018. i dešava se dva puta godišnje,koncipirana tako da prati ritam prirode i sezonu radova u bašti, ima svoje prolećno i jesenje izdanje.

U okviru manifestaije afirmišu se izlagači koji inspiraciju traže u prirodi sa ciljem da doprinesu kulturi i kvalitetu života u urbanoj sredini.

Sastoji se od nekoliko tematskih celina:

  1. izložbeno-prodajna: sadni materijal /biljke za enterijer i eksterijer/, dekoracija, aksesor za baštu i gajenje biljaka, zanatski proizvodi, zdrava i organska hrana
  2. edukativna: izožbe, predavanja, projekcije, radionice
  3. zabavno-kulturna: muzika, ples, sadržaji za decu, izložbe, performansi
  4. promotivna: predstavljanje proizvoda I usluga koji se uklapaju u koncept manifestacije.

 

Bašta Bazar je osmislilo ekološko udruženje Ekonaut u saradnji sa Beogradskim festivalom cveća i timom Dorćol Platza, početkom 2018. g. sa ciljem da promoviše pretvaranje zapuštenih gradskih prostora u javne bašte, radi povećanja kvantiteta i kvaliteta zelene infrastrukture grada.

Tokom manifestacije se na različite načine građani inspirišu, edukuju i podstiču da budu odgovorni prema svojoj okolini, da je unapređuju kroz negovanje biljaka, zelenih površina u svom okruženju, ne bi li na taj način lokalno  doprineli borbi protiv zagađenja i klimatskih promena.

O lokaciji manifestacije – Droćol Platzu

Osmišljen kao kulturni centar, smešten u restauriranom prostoru nekadašnjeg  preduzeća Mineltransport u Dobračinoj ulici, u ranijem industrijskom delu Dorćola. Prostire se na površini od 1600 kvm, podeljenoj na otvoreni i zatvoreni deo, U blizini se nalaze restorani, kafići, dečija igraionica, Muzej nauke i tehnike, craft pivnica i drugi sadržaji koji su učinili da ovaj kvart Donjeg Dorćola oživi kao novi  centar kulturnog i zabavnog života Beograda. U prostoru su za protekle tri godine rada organizovani mnogobrojni : koncerti, izložbe, konferencije, festivali.

Adresa
Udruženje građana "Ekonaut"
Venizelosova 52
11108 Beograd
Republika Srbija

Kontakt
0658854415