ODRŽAN 3. BAŠTA BAZAR U DORĆOL PLATZU, 20 I 21. APRILA 2019.

Bašta Bazar je i ovog proleća napravio privremenu zelenu oazu na dorćolskom betonu i svim sugrađanima koji žele da oplemene svoj prostor biljkama za dvorište, terasu ili enterijer ponudio po nešto. Tako su se na jednom mestu našli kaktusi, sukulenti, sezonsko cveća i sadnice citrusa. Podsetili smo se da je proleće pravo vreme da se probudimo zajedno sa prirodom i skinemo sive boje sa ulica grada a to je najbolje uraditi ozelenjavanjem, negovanjem starih i sadnjom novih biljaka kao i usvajanjem zdravijih navika.


U oba dana posetioci na Bašta Bazaru mogli da obiđu “Organski market” koji je po prvi put u okviru Bazara izložio odabrane organske proizvode. Na Bašta Bazaru su se mogle pronaći i različite rukotvorine koje imaju umetničku i upotrebnu vrednost, izrađene od prirodnih materijala, inspirisane prirodom: rukotvorine od drveta, zanatski izrađeni sapuni, unikatni nakit, slatkiši po starinskim receptima, ljuti začini, med, proizvodi od meda i drugi proizvodi koji nisu proizvedeni industrijski i ne prodaju se po hipermarketima.


Prvi dan Bašta Bazara obelećilo je preadavanje pod nazivom “Praktični saveti o nezi i uzgajanju ruža“ – proizvođača sadnica ruža i rezanog cveta, Vladan Ranđelović iz rasadnika “La Rosa” koji je zainteresovanoj publici preneo svoje male tajne uspešnog uzgajanja ove prelepe biljke, koja je naročito cenjena zbog svoj mirisnog cveta. Gajenje ruža može biti lep hobi ali i izvor prihoda. Predavanje je bilo namenjeno i onim koji su zaljubljeni u ovaj cvet i gaje ga iz hobija, početnicima ali i iskusnim baštovanima koji žele da razmene iskustva i čuju nove savete. Publika je imala priliku da se upozna sa najvažnijim grupama ruža, načinu sadnje, orezivanja, nege, razmnožavanju ali i bolestima i štetočinama koje se mogu pojaviti na ružama.

Za dobro raspoloženje tokom prvog dana pobrinuo se mladi džez kvartet jazz quintet “Round the corner” sastavljen od pet mladih muzičara – Pavle Mihailović: truba, David Gegić: kontrabas, Bojan Cvetković: piano, Nikola Banović: bubanj, Ivan Klačar: saksofon, preneli su svoj strast prema Jazz muzici i podigli raspoloženje u drugom delu programa.


Drugi dan Bazara je bio posvećen temi zdrave, organske hrane i konceptu “pametnije”, ekološki odgovorne ishrane. Na programu je tim povodom bila prezentacija “Eat Smart Challenge”. Milica Čalija, iz “Anđela delicija”, nam je predstavila predstavila ovaj međunarodni događaj u formi izazov koji je okupio oko 700 ljudi iz 75 zemalja, a više od četvrtine učesnika bili su iz Srbije! Način na koji uzgajamo, transportujemo, proizvodimo, konzumiramo i bacamo hranu ima ogroman uticaj na našu planetu. Zbog toga je Švedski Institut sa Švedskom ambasadom u Beogradu i lokalnim partnerima u okviru projekta “Food For Tomorrow” pokrenuo izazov pod nazivom “Eat Smart Challenge” sa ciljem da svakoga od nas inspiriše da razmislimo o hrani kroz sedam izazova.


Na programu je zatim bilo predavanje “Prolećni detox” sa Nevenom Veselinović iz “Celo zrno” keteringa i “Veganluk” bloga, koja je dala praktične savete i otvorila vrata za prelazak na ishranu koja se bazira na svežem povrću i voću. Pristuni su dobili odgovore na pitanja kako možemo da savladamo prolećni umor, osvežimo organizam posle zimskog režima ishrane kao i kako da pronađemo pravu ishranu za sebe osluškivanjem svog tela. Nevana je praktično demonstirala kako izbalansirana ishrana ne znači samo da potiče od zdravih i nezagađenih namirnica već i da je važno da bude ekološki odgovorna. Posle Neveninog predavanja i demonstracije prisutni su mogli da uživaju u ukusima hrane napravljene od najkvalitetnijih i pažljivo odabranih sastojaka u kuhinji „Celo Zrno Keteringa“. Pored toga prisutni su mogli da degustiraju kolače iz „Marta’s Candy Wish“ -radionice ručno pravljenih kolača po starinskim receptima, zatim „Ljuto Ljuto“ – začine za ljubitelje stvarno ljutog kao i različite proizvode sa Organskog marketa.Najmlađi su tokom cele manifestacije imali svoj kutak za igru i kreativnost, napravljen u saradnji sa studiom “Credo Casa Toys” za izradu drvenih igračaka.
Posetioci su tokom Bazara mogli da doprinesu ozelenjavanju grada, kupovinom magneta, majca i cegera udruženja “Šuma peva”, i na taj način donirati sredstva za sadnice koje će volonteri posaditi. “Šuma peva” je društveni servis za iniciranje i realizovanje akcija koje doprinose i podstiču pošumljavanje. Ovo udruženje je do sada posadilo preko 350 sadnica i u saradnji sa građanima oplemenjujući na taj prostore ispred zgrada ili u školima I vrtićima.

Sledeće, jesenje izdanje Bašta Bazara možete očekivati na istom mestu u terminu trećeg vikenda septembra tj. 21 i 22. Vidimo se.

Adresa
Udruženje građana "Ekonaut"
Venizelosova 52
11108 Beograd
Republika Srbija

Kontakt
0658854415