OTVOREN KONKURS ZA ŠKOLU URBANOG PČELARSTVA „BEECONNECTED”

U julu mesecu počinju predavanja u školi urbanog pčelarstva u okviru „BeeConnected“ projekta, koja će svima koji žele da saznaju više o plemenitoj veštini rada sa pčelama omogućiti da, kroz teoriju i praksu, steknu znanje i oprobaju se u pčelarstvu. Ideja ove škole nije samo da se na pčelarstvo i pčele gleda kao na komercijalnu aktivnost koja se dešava daleko od grada, već da polaznici dobiju i dublji uvid u svet ovih jedinstvenih bića.  

Časovi teorije će se odvijati u prostoru „Nova Iskra“ dizajn inkubatora, dok će se časovi  prakse održavati u jedinstvenom urbanom pčelinjaku postavljenom na krovu agencije „Kreativa Unlimited“ kod Ušča i drugim lokacijama sa pčelinjacima u Beogradu.  

Predavač i demonstrator je iskusni pčelar Slađan Simonović sa 20 godina iskustva, koji će sa polaznicima škole podeliti svoje znanje o  radu sa pčelama u skladu sa prirodom, kako bi polaznici u bliskoj budućnosti mogli da se bave samostalno pčelarstvom.

Na konkurs za školu urbanog pčelarstva možete se prijaviti do 21. juna. Osobe koje uđu u uži krug se pozivaju na razgovor od 24. do 28. juna, dok će kandidati o rezultatima konkursa biti obavešteni elektronskom poštom 01. jula. Program škole je otvoren za 10 polaznika, dok je od toga 5 mesta namenjeno nezaposlenim osobama koje mogu da pohađaju školu bez kotizacije, ali je potrebno da prilože  depozit koji im se u slučaju da su pohađali više od 80% programa vraća po završetku škole. Preostalih 5 mesta su namenjena zaposlenim licima i zaposleni polaznici plaćaju kotizaciju od 15.000 dinara.

Predviđeno je da program ima 15 časova teorije i 20 časova prakse, od jula do novembra 2019. Časovi će se odvijati vikendom ili u poslepodnevnim časovima po sledećem planu:

Jul:

  1. Upoznavanje sa pčelarstvom i pčelarskim alatom, ponašanje u pčelinjaku
  2. Tipovi košnica, tehnologija i načini rada  
  3. Vrste pčelinjih paša
  4. Tehnika rada sa pčelama tokom sezone
  5. Zaštita pčela od bolesti i parazita

Avgust:

  1. Razrojavanje i umnožavanje pčela

Septembar:

  1. Proizvodnja pčelinjih proizvoda, njihovo čuvanje i lagerovanje. Jednodnevna poseta komercijalnom pčelinjaku u Ražnju.

Oktobar:

  1. Priprema pčelinjaka za zazimljavanje
  2. Priprema opreme za novu sezonu  

U toku obuke, za polaznike škole biće organizovan i jednodnevan izlet, tačnije obilazak komercijalnih pčelinjaka u saradnji sa našim partnerima iz kompanije  „Happy Honey“ koja proizvodi inovativne slatkiše od meda. Očekujemo da su osobe koje se prijave ozbiljno zainteresovane da prođu kroz obuku, imaju iskrenu želju da saznaju što više o pčelarstvu i u perspektivi postanu profesionalni ili hobi pčelari. Najbolji polaznik/polaznica će na kraju škole biti nagrađen/a košnicom i rojem kako bi od sledeće sezone samostalno mogao/a da se bavi pčelarstvom.

Možete se prijaviti putem datog linka 

Škola urbanog pčelarstva se održava u kooperaciji sa Heinrich Boll Stiftung – predstavništvo Beograd.

Adresa
Udruženje građana "Ekonaut"
Venizelosova 52
11108 Beograd
Republika Srbija

Kontakt
0658854415