USPEŠNO ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI CIKLUS ŠKOLE GRADSKOG PČELARSTVA “BEECONNECTED”

U prostoru Nova Iskra – kreativnog huba u Savamali 07. oktobra održana je dodela sertifikata polazanicima škole gradskog pčelarstva „BeeConnected“  ovogodišnje generacije.  Škola je  bila namenjena svima koji žele da se edukuju i preuzmu aktivniju ulogu u očuvanju prirode i najvažnijih biča na planeti, pčela. Ekonaut je na osnovu prošlogodišnjeg iskustva kreirao poboljšanu teoretsku i praktičnu nastavu takođe proširen je kapacitet broja polaznika jer su Interesovanje i prijave nadmašili očekivanja i interesovanje iz 2019.g kada je škola prvi put bila organizovana. Na kraju dvonedeljnog konkursa otvorenog u junu, prijavilo se oko 150 zainteresovanih, zbog interesovanja smo planiranih 30 mesta proširili na 37, a umesto prvobitno 5 nezaposlenih osoba koliko je bilo planirano da subvencionišemo primili smo 10 nezaposlenih polaznika. 

Sajam pčelarstva na Tašmajdanu oktobar 2021.
Polaznici škole pčelarstva u obilasku sajma pčelarstva na Tašmajdanu oktobar 2020.

Polaznici su zatim od jula do oktobra upoznali medonosne pčele i pčelarstvo kroz seriju online predavanja prof. Miće Mladenovića sa Poljoprivrednog fakulteta i radionica koje je vodio Slađan Simonović, osnivač mobilne ekipe za spašavanje pčela u Beogradu. Kroz odabir tema svako od polaznika je dobio dobru osnovu da se bavi pčelarstvom na odgovoran i prirodan način.  Veliki deo praktične nastave se odvijao u malom pčelinjaku koji je postavljen 2019. Na krovu kreativne agencije “Kreativa Unlimited” na Ušću preko puta Velikog ratnog ostrva. Pčelinjak je ove godine proširen za još pet košnica. Polaznici su u okviru programa obišli pčelarsko gazdinstvo Simonović u Vraniću, sajam pčelarstava na Tašmajdanu, azil za pčele na Zvezdari a takođe će se do kraja oktobra upoznati sa radom Beogradskog udruženja pčelara.

Program škole se odvija uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda u okviru projekta „SOS za pčele“, udruženja Ekonaut i partnera: Nova Iskra – kreativni hub i Kreativa Unlimited.

Dodela sertifikata polaznicima škole "BeeConnected"
Dodela sertifikata polaznicima škole “BeeConnected”, 07. oktobar 2020.

Paralelno sa školom od 20. maja sa partnerima je pokrenuta medijska kampanja koja promoviše sadnju medonosnih biljaka kao ekološki i društveno odgovoran način da se u uređenju javnih i privatnih prostora uvedu principi očuvanja biodiverziteta i smanjenja zagađenja pesticidima. Animirali smo medije da edukuju javnost o mogućnostima i dobrobiti koje mogu da imaju zeleni prostori u kojima su dominantno zasađene vrste biljaka koje su bogate nektarom i polenom, ne traže mnogo održavanja, a nisu im potrebni pesticidi i velike količine vode da bi se uspešno razvijali. Umesto nisko ošišanih travnjaka bez ekoloških funkcija koje je postalo teško i neisplativo održavati u doba klimatskih promena, održivije je imati višegodišnje cvetne biljke koje ne traže mnogo orezivanja a lokalnim insektima služe kao utočište i hrana.  Ova inicijativa pokrenuta je u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji i ostalim partnerima zainteresovanim za dobrobit pčela u Srbiji: Savez pčelarskih organizacija Srbije, WWF – svetska organizacija za zaštitu prirodeNova Iskra – kreativni hub i coworkingMN Studio – pejzažni arhitekta, Pčelarsko gazdinstvo Slađan Simonović, keativna agencija “Kreativa Unilimited”, udruženja “Beogradski festival cveća” i “Supernatural”,  projekat “Divlji Beograd”.

Kampanja #medonosnabasta
Kampanja #medonosnabasta

Kroz kampanju #medonosnabasta na društvenim mrežama i medijskoj javnosti, koja još uvek traje edukujemo o temi postavke košnica u gradskim uslovima, da pčele nisu opasnost po ljude ako se sa njima pravilno radi, kao i da je kvalitet meda koji se u urbanim uslovima može dobiti jako dobar i bez štetnih materija. Postavka košnica na otvorenom prostoru, kao što je na primer krov ili druga površina sa potrebnim uslovima ne predstavljaju opasnost ni za pčele ni za ljude. Ekonaut na ovaj način nastavlja da radi na svojoj misiji podizanja standarda naše zelene infrastrukture kao velikog potencijala za zeleniji i zdraviji grad kakav bi Beograd mogao da bude. 

U saradnji sa partnerima u 2021. u planu nam je da ponovo organizujemo školu pčelarstva za novu generaciju. Zbog sve većeg interesovanja za ovu veštinu ali i očuvanje biodiverziteta svih pčela i oprašivača bez obzira da li imaju direktan ekonomski benefit, radićemo na tome da proširimo teme edukativnih programa vezanih za pčelarstvo i za uzgajanje biljaka. Takođe nastavljamo da popularišemo eko socijalno preduzetništvo kroz usluge koje nudimo u oblasti održavanja i zasnivanja zelenih površina prema principima koji poštuju prirodu. Ekonaut svojim klijentima i partnerima nudi uređenje enterijera, kreiranje korporativnih eko poklona i kampanja za društveno odgovorne kompanije.

Čas prakse na "Kreativa Unlimited" splavu kod Ušća
Čas prakse gradskog pčelarstva na “Kreativa Unlimited” splavu kod Ušća, jul 2020.

 

 

Adresa
Udruženje građana "Ekonaut"
Venizelosova 52
11108 Beograd
Republika Srbija

Kontakt
0658854415