TAJNI ŽIVOT NAJVAŽNIJIH BIĆA NA PLANETI – NAJAVA JAVNOG ONLINE PREDAVANJA 21. OKTOBRA

Pridružite nam se u sredu 21. oktobra u 18:00 preko online platforme Zoom da zajedno otkrijemo svet pčela. Predavanje

“Tajni život najvažnijih bića na planeti ili šta sve rade pčele oko nas i kako im možemo pomoći”  

će održati Jovana Bila Dubaić koja na Biološkom fakultetu u Beogradu kroz različite projekte radi na proučavanju i praćenju faune pčela u Srbiji. Takođe, deo predavanja čućemo od Sabine Kerić iz udruženja “Ekonaut” koja će nam predstaviti projekat “BeeConnected” i publikaciju “100 biljaka koje možete zasaditi kako bismo nahranili pčele” kao jedan od praktičnih alata za sve koji žele da se uključe i pomognu ovim dragocenim insektima!

Skinite priručnik u pdf formatu klikom na sliku

Jovana će nam tokom predavanja pomoći da saznamo kakvi su ovo insekti, zašto su važni i koliko su uopšte pčele rasprostranjene i raznovrsne na našim prostorima. Čućete koje su najčešće predrasude i pogrešna verovanja kada su pčele u pitanju, kao i kako da ih razlikujete od nekih drugih sličnih insekata (recimo muva i osa). Takođe saznaćete na koji način oprašuju biljke i koje pčele su najbolji oprašivači. Otkrićete koji faktori najnegativnije utiču na njih i kako izgleda život pčela u gradovima.

Dotaćićemo se i jedne teme koja je nova na našim prostorima  a to je građanska, volonterska nauka. Kroz primer praćenja širenja azijske pčele smolarice u Srbiji čućete kako su građani doprineli i pomogli ovom važnom projektu. Tokom ovog predavanja daćemo i praktične savete – šta svako od nas može da uradi da pomogne pčelama. S obzirom da je čovek svojim načinom života uništio staništa i ugrožio dostupnost hrane za pčele veoma je važno da svako od nas pokuša da popravi okolnosti pod kojim ovi insekti žive. U tu svrhu biće predstavljen priručnik sa 100 različitih biljaka koje možete  zasaditi kako bi pomogli pčelama ali i oplemenili okolinu! 

Jovana Bila Dubaić prikuplja uzorke na terenu

Ako ste zainteresovani da prisustvujete predavanju prijavite se putem email adrese na sledećem linku.

Program:

18:00 -19:30 “Pčele u Srbiji“  – Jovana Bila Dubaić

19:30 -19:45 “Sto biljaka koje hrane pčele” – Sabina Kerić

19:45 -20:00  Diskusija i pitanja publike

Predavanje je interaktivno, publika će moći da postavlja pitanja putem platforme na zajedničkom chatu. 

Jovana Bila Dubaić je dipl. biolog zaštite životne sredine, zaposlena kao istraživač saradnik na Biološkom fakultetu za užu naučnu oblast: Ekologija, biogeografija i žaštita životne sredine. Trenutno je student doktorskih studija na Biološkom fakultetu (program: Ekologija, modul: Zaštita biodiverziteta). Tema doktorske disertacije: “Diverzitet divljih pčela na području Beograda: faunistički pregled, obrasci distribucije i procena statusa populacija odabranih grupa”. O istraživanjima koja sprovodi na Biološkom fakultetu detaljnije možete pročitati na stranici: https://srbee.bio.bg.ac.rs/srbee a možete je pratiti i kroz njen profil na Instagramu @belgrade.bees.ecology koji je posvećen pčelama, ekologiji i svakodnevnom životu.

KLikom na poster otvorite formular za prijave

Sabina Kerić je osnivačica odruženja  “Ekonaut”  i ekosocijalna preduzetnica koja razvija i sprovodi projekte koji razvijaju standarde urbane ekologije zasnovane na principima održivosti i participativnosti u procesu urbanog planiranja i dizajna. Bavi se popularizacijom profesija u domenu zelene ekonomije, istražuje rešenja koja poboljšavaju javni prostor i koriste zajednička dobra kao mesta za kulturu i igru. Pokretač je i učesnik projekata za aktivaciju javnih prostora kroz organizovanje radnih akcija, kulturnih događaja i kampanja. Dugogodišnja aktivistkinja u domenu urbanog baštovastva, jedan je od osnivača prve beogradske baštenske zajednice “Baštalište” i pokretač inicijative za gradske baštenske zajednice. Pokretač je i autor projekta “BeeConnected” koji radi na popularizaciji gradskog pčelarstva i zaštiti pčela. 

Ovaj program odvija se uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda u okviru projekta „SOS za pčele“, udruženja Ekonaut i partnera: Nova Iskra – kreativni hub.

Adresa
Udruženje građana "Ekonaut"
Venizelosova 52
11108 Beograd
Republika Srbija

Kontakt
0658854415