EKONAUT PREDSTAVLJA SVOJE PROJEKTE NA 9. BEOGRADSKOM FESTIVALU CVEĆA

Tokom 9. Beogradskog festivala cveća u Dorćol Platzu, u Dobračinoj 59b, 21 i 22. septembra  Ekonaut će posetiocima i zainteresovanoj publici predstaviti svoja dva najvažnija projekta „BeeConnected“ i „Zelena mreža održivih rasdnika Srbije“   ali i animirati ih da se na bilo koji način uključe u aktivnosti koje mogu da pomognu našem lokalnom biodiverzitetu  kao i da povećaju kvalitet i broj zelenih površina u gradu.

Ekonaut će na 9. Beogradskom festivalu cveća u Dorćol Platzu, 21 i 22. septembra, promovisati „Zelenu mrežu održivih rasadnika Srbije“ putem štanda na kome će posetioci moći da dođu do lokalno uzgajanog sadnog materijala iz okoline Beograda,  a koji je proizveden po principima cirkularne ekonomije. Ova aktivnost predstavlja deo napora naše organizacije i partnera projekta da se podignu standardi u proizvodnji sadnog materijala na našem tržištu, kao i jedan od načina da podstaknemo proizvodnju i potrošnju domaćih sadnica kroz edukaciju kupaca o tome kakav je kvalitet i poreklo sadnog materijala koji uzimaju za svoje zelene površine.

Kao naročito atraktivnu i zabavnu aktivnost na kraju svakog od oba dana festivala „Zelena mreža“ će posle muzičkog programa festivala, od 17:30 do 18:30 časova ponuditi sadni materijal na dobrotvornoj aukciji za sve prisutne,  kako bi smo tom prilikom prikupili sredstva za jesenje ozelenjavanje i pošumljavanje grada a učesnici u ovoj aukciji će dobiti kvalitetne sadnice za svoje gradske oaze po pristupačnim cenama.

Za vreme festivala organizujemo i edukativne aktivnosti kako bismo popularisalii baštovanstvo, kao što je „Mala škola baštovanstva“ sa našim poznatim stručnjakom dipl. ing. Vladimirom Milutinovićem koji će davati savete o uređenju zelenih površina, koje imaju i ornamentalni i jestivi karakter, kao i o zaštiti, prihrani, zalivanju i drugim temema koje mogu zanimati baštovane početnike i one iskusnije.

U  saradnji sa udruženjima „Ne davimo Beograd“ i „Šuma peva“ tokom oba dana festivala posetioci će na našem štandu imati priliku da prijave neku svoju lokalnu površinu kojoj treba ozelenjavanje kako bi se tokom predstojeće velike jesenje akcije sadnje zazelene. Želimo da na taj način u lokalnim zajednicama podignemo građansko učešće u ozelenjavanju grada kao i svest zašto nam je potrebno više drveća i parkova u gradskoj sredini.

U nedelju 22. septembra predstavljamo projekat „BeeConnected“, kada ćemo pričati o tome kako je projekat inicijalno nastao, kako će se dalje razvijati i kako je izgledala škola urbanog pčelarstva koja je kroz projekat organizovana uz kooperaciju sa Heinrich Boll Stiftung – predstavništvom u Beogradu. Medijska kampanja koja je rađena u saradnji sa agencijom Kreativa Unlimited, a koja je pratila projekat u proteklih nekoliko meseci je, uspela je da stavi u fokus ovu temu u domaćim medijima u kojima su inače goruće teme vezane za zaštitu životne sredine najčešće slabo zastupljene.

Tokom ovog događaja predstavnik naših partnera na ovom projektu, kompanije Happy Honey koja je proglašena za najuspešniji srpski start up i dobitnik je međunarodnih nagrada za kvalitet svojih proizvoda, Marko Mijajlović – profesionalni pčelar i osnivač Happy Honey-a, podeliće svoj pogled na pčelarstvo, kao i na odnos između pčela i ljudi.

HAPPY HONEY PROGRAM

Pčele i ljudi – Kako da Zašto

1. Pčele u prirodi bez ljudi
2. Pčele u prirodi sa ljudima
3. Dodatna vrednost – Pčele znaju kako

Svi posetioci ovog programa, koji će trajati od 13:00 – 16:00 časova, mogu da dobiju štampanu verziju priručnika “Sto biljaka koje možete zasaditi kako biste nahranili pčele” i probaju Happy Honey medene proizvode.

Adresa
Udruženje građana "Ekonaut"
Venizelosova 52
11108 Beograd
Republika Srbija

Kontakt
0658854415