Pčele oprašuju više od 80% biljaka koje koristimo u ishrani, one su najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Međutim, njihova populacija je I globalno i lokalno proteklih godina u značajnom padu.

Ugroženost pčela je globalni problem. Pčele su u delovima SAD proglašene za ugroženu vrstu, dok se u Kini zbog manjka pčela oprašivanje često obavlja ručno.

Šta sve možemo zajedno učiniti da pomognemo pčelama?

Ako i vi želite da pomognete pčelama, a u mogućnosti ste da posadite u svojoj okolini medonosno bilje, pripremili smo vam u saradnji sa partnerima i u kooperaciji sa Heinrich Boll Stiftung – predstavništvo Beograd, digitalnu verziju priručnika koji daje širok izbor drvenastih, žbunastih, perena i sezonskih biljaka. Potrudili smo se da izaberemo biljke koje mogu biti: jestive, ukrasne ili lekovite; i na taj način pored toga što hrane pčele, ove biljke vam mogu ulepšati prostor i biti od koristi i u ishrani. Takođe je ovaj priručnik koncipiran tako da vam daje uvid u količinu polena i nektara koji svaka od biljaka daje pčelama kao hranu, kao i uslove koji su joj potrebni u pogledu svetlosti. Na taj način možete izabrati odgovarajuće biljke prema tome kakve uslove sredine ili veličine prostora imate na raspolaganju.

Tekst i listu biljaka pripremila: Sabina Kerić

Stručni saradnici: Slađan Simonović i Vladimir Milutinović

Dizajn: Milena Jovanović

Fotografije: Anđela Kovljenić

 

Priručnik možete preuzeti klikom na LINK

Adresa
Udruženje građana "Ekonaut"
Venizelosova 52
11108 Beograd
Republika Srbija

Kontakt
0658854415